Opinionsblogg

Sveriges riktiga fotbollslandslag.

I tisdagskväll bevittnade jag den utan konkurrens mest spännande fotbollsmatch jag någonsin sett. Det var semifinal i OS och det svenska landslaget tog hem segern. När jag dagen efter pratade med en man om denna match så skrattade han till och förklarade att jag minsann inte kan gå runt och kalla damlandslaget för bara landslaget, folk kommer att bli förvirrade och tro att jag pratar om det "riktiga landslaget" menade han.
 
Vad bra sa jag, jag pratar ju om Sveriges riktiga landslag, damlandslaget alltså, varför skulle det vara mindre riktigt än herrlandslaget? Mannen skrattade igen och sa att så kanske det ser ut i min värld men för majoriteten av det svenska folket så ses herrlandslaget som det riktiga landslaget. Och det har han ju rätt i. Men varför är det så? Varför får herrlandslaget så mycket mer fokus, så mycket mer uppskattning och så mycket mer resurser när dom är rankade på plats 45 i världen medan damlandslaget är rankade på plats 6? Imorgon spelar damerna OS-final och ändå är det så många som inte ens ser dom som ett riktigt lag som spelar en riktig sport. 
 
Till detta finns många dåliga ursäkter, den ena värre än den andra, tillexempel så påstås det vara på grund av att deras matcher inte skulle vara lika spännande som herrarnas men alla som såg matchen i tisdags vet att det är bullshit. Den riktiga orsaken till att så många ser ner på damlandslaget och den fotboll dom spelar är lika enkel som den är vidrig, det är för att det är kvinnor som spelar och kvinnor prioriteras inte inom sporten utan precis som det mesta i vårt samhälle så prioriteras män. Det här gäller inte bara i vuxenvärlden utan det är med enda från början när flickor och pojkar börjar sporta. I Sverige idag går endast en femtedel av våra resurser inom idrott till kvinnor och flickor. 
 
För några år sen fick fotbollsgalan på TV4 möta stark kritik efter att belönat Anders Svensson med en bil för att han spelat så många landskamper, 147 stycken för att vara exakt. I publiken satt Therese Sjögran som spelat 187 landskamper och undrade helt befogat varför i helvete hon inte fick någon bil eller ens blev omnämnd. Det här är bara ett av hundratals bevis på hur damfotbollen inte värderas ens i närheten av vad herrfotbollen gör och det bekräftades åter igen när Zlatan efter detta gick ut med att damfotboll minsann inte går att jämföras med herrfotboll och att Therese kunde få en signerad cykel av honom istället. Om vi bortser från idiotin och den totala ignoransen i detta uttalande så undrar jag vem som sagt att vi ska jämföra dam och herrfotboll? Det är väl självklart att det kommer vara skillnad eftersom kvinnor och män rent fysiskt är olika men varför ska kvinnor behöva spela fotboll exakt som män för att det ska räknas som intressant eller värt att kolla på? 
 
Även här är svaret lika enkelt som vidrigt, patriarkatet letar sig in överallt och sportvärlden är absolut inget undantag, snarare tvärtom. Mannen är normen och kvinnan är det andra könet, män spelar fotboll och kvinnor spelar DAMfotboll och män spelar i ett landslag medan kvinnor spelar i ett DAMlandslag. Det är år 2016 och fortfarande så innebär att du springer som en tjej, du kastar som en tjej eller du spelar fotboll som en tjej att du är dålig. Det är 2016 och fortfarande så läggs en massa fokus på Pia Sundhagens utseende trots att det rimligtvis borde vara irrelevant i hennes roll som fotbollstränare, eller nej justdet; hon är ju kvinna och det innebär att utseendet alltid är relevant, den pressen kommer man aldrig ifrån. Den kommer man inte ens ifrån när man tar ett lag till OS-final. 
 
Det är hög tid för en förändring här och den måste ske nu, helst igår. Vi kan väl börja med att vi alla bänkar oss framför TV:n ikväll och tittar och hejar på vårt svenska landslag? Och vi kan väl se spelarna som just fotbollsspelare och inte fokusera på vilket kön dom har? Och tillsist så vill jag säga till Zlatan och alla andra där ute som känner ett behov av att poängtera att det inte går att jämföra damlandslaget och herrlandslaget med varandra att ni har helt rätt, man kan inte jämföra ett lag som inte ens tar sig igenom gruppspelet i OS med ett lag som tar sig till OS-final. 

Kommentarer

#1 - Värtattveta

Du vet att man får max bara 23 år för herr fotboll i OS?

#2 - Torbjörn

I Danmark skrev man under många år Håndbold när det handlade om damhandboll på teve och Håndbold (h) när det var herrhandboll. Damerna var helt enkelt mer framgångsrika och var populärast och normen för handboll. OS-guld för damerna och vi får en språkförändring? Och vem fan vill se EM i dam?

#3 - Joe

Se på publiksiffrorna på herr respektive dammatcher. Sponsorerna dras inte till matcher i damallsvenskan med 300 åskådare men till matcher med kanske 20000 åskådare.
Lönerna är olika beroende på intresse, inget mer med det.
Att jämföra herr och damidrott är meningslöst. Fotbollsmatcherna kan självklart vara lika spännande men jag tror ingen som är insatt skulle tro att ett damlandslag skulle vinna mot ett herrlandslag. Och det vet du säkert också.

#4 - Anders W

Intressant läsning! Riktiga landslaget är för mig båda inget snack!
Och jag tycker givetvis att killar och tjejer ska ha samma förutsättningar gällande allt.
Men jag såg att tjejer fick 20% av pengarna och om det gäller fotbollen vet jag ej men av alla som spelar just fotboll i Sverige så skulle jag tippa på att av alla dom är tjejer 20% och då blir det rätt. Tycker det viktigaste är att alla ska ha samma uppvakning av statens pengar så om du är kille tjej rik eller fattig.
Men det är bra du lyfter frågan.
Sedan lyfter du en sak män och kvinnor har inte samma fysiska status och storlek!
Friidrott har lägre häckar. Handboll har mindre bollar det är massor av sporter som anpassar sig efter skillnaderna mellan könen. Det konstiga är att konditionsporterna gör det och det finns där inget underlag för, för konditions mässigt är könen likvärdiga.
Nu till poängen fotbollbollens storlek 5 är anpassad efter vuxna män med snitt storlek på ca43,5 varför inte anpassa en boll efter damerna, bara en idé.
Ps: herrlandslag deltar inte i OS, det är U21 som kvalar och U23 med överårig som deltager.
Så håller vi tummarna för ett av våra riktiga landslag ikväll
Heja Sverige
Mvh

#5 - Camilla

Ungefär som det antas att när man som tjej gör en klassiker (och bara säger just klassiker) så måste folk fråga, halvklassikern?
Det frågar de inte en kille som säger att han gör klassikern

#6 - Johnny

Tur att hjärnan fungerar hos somliga... Hoppas du inser att det inte finns ekonomiska förutsättningar för att damlandslaget ska få mer pengar? Anledningen till att damlandslaget är just rankade sjätte plats i världen är just tack vare att de får oproportionerligt stöd i jämförelse med många andra nationer. Jag undrar exempelvis hur många av de som ständigt påpekar orättvisorna i utbetalningar i liknande evenemang, som faktiskt befinner sig på arenorna när tillfälle ges? Hittills har jag inte träffat på en enda person, inte en enda. Det är lustigt hur man kan prata om orättvisa förhållanden när man själv endast gnäller om det, men vägrar att förstå förutsättningarna.

Snittpubliken för de bästa lagen i damallsvenskan är i samma nivå som hos de sämsta på herrsidan, ska det ske någon förändring föreslår jag att man som förkämpe för rättvisa förhållanden, inser detta och besöker dessa evenemang och därmed stödjer föreningslivet. Egentligen så vet jag vad mitt svar kommer få för gensvar, och jag vet att jag talar för dumdöva öron med största sannolikhet, men om feminismen någonsin ska ses som en legitim rörelse som står för rättvisa sociala förhållanden, så bör den som rörelse ha sig en rejäl skopa självgranskan, det den gör just nu är att skjuta sig i foten och se det patriarkala hjärnspöket i varje del i samhället.

Många säger att de är rädda för SDs framgångar, de vägrar dock inse att det är just på grund av sådana som du, som de har de framgångarna. Det saknas vett på vänstersidan idag, och vänstersidan väljer att polarisera hela det politiska klimatet, vilket gör att potentiella väljare söker sig så långt från dem som möjligt. De vill gärna profilera sig som den intellektuella eliten, men det är smärtsamt uppenbart att de förvränger siffror på samma sätt som just SD. Det saknas politisk ärlighet hos er, vilket har gjort att många väljer att söka sig högerut, och det lär inte ta lång tid innan ni totalt saknar politiskt stöd utanför de ekokammare ni är vana vid.

Hade inget emot att gå på damfotboll då jag gillar sporten, däremot har damsidan nu blivit ett politiskt slagträ, vilket även har synts i publiken. Som vit heteroman känner man sig inte direkt välkommen, vilket gör att jag helt enkelt lägger pengarna på saker där jag slipper bli förolämpad för att jag föddes av två vita föräldrar, och med manligt kön. Jag tänker inte ursäkta mig för det, men jag antar att det feministiska manshatet lär orsaka att du antingen väljer att inte tillåta publicering av mitt svar, eller möjligen svarar med "du är vit man, din åsikt betyder ingenting". Fler och fler inser att feminismen av idag har blivit en kultmentalitet, det är inte längre några större skillnader på feminismen och kyrkan, förutom det att kyrkan försöker åtminstone bättra sig medan feminismen verkar göra allt i sin makt för att självdö. Som det ser ut idag så kommer inte många människor gråta över det.

#7 - SWE

Herrlandslaget har inte spelat OS då det inte finns OS för herrlag. Så rätt rimligt att de inte gick vidare

#8 - L.O

Bra skrivet! Underbart att du inte censurerat kommentarerna till ditt inlägg! Vissa är ju riktiga stolpskott! Underhållande korkat på en del håll! 😂😂😂
Nä, nu ska jag fortsätta kolla på matchen! Håller tummarna för svenska landslaget!

#9 - Phil

Tror att man säger landslaget och menar herrarna eftersom förr fanns det inget damlandslag och då har det levt vidare. Självklart ska man inte förvänta sig att man menar herrarna när man säger landslaget utan man borde hellre säga damlandslaget och herrlandslaget. Att herrlandslaget är totalt värdelöst har vi märkt ett bra tag nu och jag har sett att det skrivits friskt om vårat duktiga damlandslag i medier medan det knappt skrivits om herrlandslaget. Tycker att det är rättvist att det landslag som presterar bäst ska få mest uppmärksamhet. Damerna har gjort sig förtjänta av ett bragdguld för deras riktigt häftiga presterande under detta slutspel i OS oavsett hur det går i finalen. Kvartsfinalen och semifinalen har varit riktiga nagelbitare och det är sådana matcher som är de mest spännande.

#10 - Smalls.

I ett helt könsneutralt samhälle bör vi bara ha ett landslag, då blir det tufft för en kvinna men det spelar ingen roll eftersom vi inte ser kön.

#11 - ant0n

Det går väl att se det ur olika perspektiv. Nationellt och internationellt så är inte damfotboll lika stor som herrfotbollen. Inte bara sett till hur många som följer den utan också spelarmässigt. Desto fler spelare, desto mer konkurrens och desto mer kvalité i de högre ligorna. Det har ju såklart med normer att göra och att kvinnor historiskt sett knappt haft nån plats inom sportsliga sammanhang överhuvudtaget, vare sig på skolgården och än mindre som äldre. När det kommer till pengar och sport så handlar allting om publicitet. Jämför du Allsvenskan med Premier league t.ex. så ser du sjuka skillnader där med. Engelsk fotboll är populär över stora delar av världen och klubbar där kan köpa spelare för flera hundra miljoner. En allsvensk klubb kanske säljer en spelare för tio miljoner. Jag tror det handlar om olika typer av fotbollskulturer som växt fram. Vissa är starkare och mer attraktiva än andra. Om en starkare fotbollskultur ska växa för damerna så måste fler damer spela, mer människor titta och mer pengar investeras, inte bara i Sverige utan i ett flertal länder i världen. Egentligen skulle det kunna ses som ett grymt tillfälle att hamna i framkant när det kommer till att utveckla den inhemska ligan.

#12 - Benjamin H

Missförstå mig inte, jag är för jämställdhet, men din sista kommentar är inte bra någonstans. Eller visst, det låter ju bra men saknar förankring i verkligheten. Anledningen till att det inte funkar är att de spelar praktiskt taget i 2 helt olika ligor. Männen får mer uppmärksamhet eftersom de är bättre spelare än kvinnorna. Om de bägge lagen hade möts så hade männen vunnit i alla möjliga fall. Att säga att damlandslaget är bättre för att de hade kommit högre upp i sin liga vore ungefär som att säga att en tumm är mindre än 2cm för att det är en mindre siffra.
Männen gick inte vidare för att de har haft sjukt mkt tuffare motstånd än tjejerna. O jag blir smått provocerad när man försöker likställa och jämföra prestationer där yttre faktorer inte är de samma. Tjejer är grymma, jag tycker verkligen det men jag tycker de gör sig själva en otjänst när de tex själva kallar en halvmil för "tjejmil" eller liknande. En mil är en mil och det finns tonvis med tjejer som orkar springa mer än en mil, så jag ger tummen upp för att du själv inte försöker dela upp lagen utan ser det som att det går bra för Sverige.
En gång i tiden var det män som började med sådana termer för att förminska kvinnor. Så länge ni själva fortsätter med dem så lär förminskandet inte försvinna i första taget. En dag kanske killar och tjejer tävlar mot varandra... helst i blandade lag.

#13 - Palm

Ytterliggare en glad tjej som gärna berättar om orättvisorna på resurser mellan damer och herrar inom fotboll.

Ytterliggare en glad tjej som själv bidragit med 0kr till damfotbollen då hon inte gått på på någon match i damallsvenskan.

Damallsvenskan = ca 900 personer i snitt (långt ifrån alla är betalande tyvärr)
Herrallsvenskan = ca 10 000 i snitt

Damfotbollen = TV rättigheter gick inte att sälja (kör egen betalningsstream istället)
Herrfotbollen = TV rättigheter för 240 miljoner om året

Damallsvenskan har gått back nästan 25 miljoner de senaste 5 åren.

Knappt 8% av Damallsvenskans intäkter kommer från folk som faktiskt vill betala för sporten (publik, lotter, sälja saker kring match). Detta i kontrast att bidrag står för 9% av intäkterna.

Sanningen är tyvärr grym men enkel, de har dåligt med resurser för att de kan inte skapa resurser utan klarar att förlora pengar genom överskott från herrsidan.

Jag har inget emot att SvFF tar pengar från herrfotbollen för att utveckla damfotbollen vidare, snarare tycker jag det har givit extremt bra utfall de senaste 10 åren.

Dock har jag något emot när en tjej som vill bidraga med 0kr till att damfotbollen ska vidareutvecklas på föreningsnivå ska skuldbelägga herrfotbollen för att det finns så få resurser i damfotbollen.

Börja gå på matcher i Damallsvenskan och betala inträde och sen kan du ha en åsikt!

#14 - Ida

Har referat till blogg och fb. Väldigt mycket likes. Vi är många som tror på det du säger!

#15 - Blumentiere

Tack gode gud för mansplaining!
Och vilken tur för oss andra att de så tydligt visar att poängen i inlägget flyger dem över huvudet.

#16 - Emelie

Men till alla män i den här tråden som inte kan tänka längre än var vi är idag. Har tanken slagit er... Om lika stora resurser skulle ges åt både dam- och herridrotten, skulle det finnas lika stor chans att utveckla damidrotten som herr. Om vi i samhället lägger lika mycket krut på båda könen från dagen våra unga börjar idrotta så skulle möjligheterna finnas att nå till och med ännu längre inom damidrotten än vi gör idag. Det är fortfarande så att killar får bättre träningstider, halltider etc än tjejer redan på hobbynivå. Det är klart att vi redan där uppfostrar våra unga till att manliga idrottare har högre status, en syn som sprids bland både tjejer och killar. En syn som kan hämma motivation och utveckling hos lovande unga idrottande tjejer. Om utbudet på tv är till största delen herridrott är det inte konstigt att intresset blir större för just det. Ju mer publicitet desto större intresse. Det blir en spiral som aldrig kan brytas om det fortsätter på samma sätt. Det är helt jäkla onödigt att jämföra herr-och damidrott. Oftast tävlar vi inte mot varandra. Och du som skrev att vi har olika utrustning och etc, det är väl självklart vi har det! Snacka om att vara inkörd på den manliga normen. Det är som att säga att männen ska ha mindre skor eller sport bh eller något annat som inte är anpassat för dem. Det är helt uppenbart att ni som skriver här i tråden bara utgår från mannen som normen. Det finns dessutom mixade idrotter där kön inte spelar roll. Att jämföra könens prestationer är bara idioti. Inom eliten är alla enastående idrottare, mer extrem än gemene man. Med mer resurser åt tjejer i alla åldrar så tror jag att nivån skulle öka drastiskt inom vissa sporter. Det handlar inte bara om intäkter idag, det handlar om vad vi skapar för syn och status redan från början. Som kvinna är jag less på att bara se män, män, män, jag vill även se något som jag kan relatera till och bli inspirerad av. Alla utövare på hög nivå som jag träffat hyser stor respekt för båda könens prestationer, de vet vilket jobb som ligger bakom. Och är man en som älskar sport så blir man oftast lika imponerad av stora prestationer och sprängda gränser oavsett kön.

#17 - Johnny Bowmeister

" Varför får herrlandslaget så mycket mer fokus, så mycket mer uppskattning och så mycket mer resurser ...". Jo av den enkla anledningen att herrlandslaget snittar 10000 gånger mer publik och drar in 100000 gånger mer pengar . Då är det väl ganska självklart att det får mer utrymme ? Det handlar inte om någon "norm" eller "patriarkat" ?

För mig är det helt obegripligt att damfotboll får så mycket uppmärksamhet, med tanke på hur mycket folk EGENTLIGEN bryr sig. Snittar damallsvenskan ens 300 åskådare ?

Seriöst, fattar man inte detta är man ju helt tappad bakom flötet.

#18 - Anonym

Jag följer våra fotbollslandslag hela tiden och ja dem har olika stöd. Och båda landslagen är såklart våra riktiga landslag, men det är som många har poängterat att damerna har mindre stöd jämfört med herrarna då det är fler som är intresserade av herrfotboll jämfört med damfotboll. I många fall har det med normen art man som kille ska följa herrfotbollen och inte damfotbollen då herrfotboll är "riktig fotboll" det är såklart inte sant. Men det finns stora skillnader i kvalité om man jämför damfotboll med herrfotboll. Tydligaste exemplet är finalmatchen i OS, den höll ungefär samma standard som en allsvensk mittenlagsmatch, jag säger inte det för att jag på något sätt nedvärderar damfotbollen. Men den håller i ärlighetens namn inte samma kvalité som herrfotbollen, det medför såklart att herrfotbollen får ett större ekonomiskt stöd jämfört med damfotbollen. Det kommer antagligen att förbli så då herrfotbollen drar in mer pengar. Med det sagt så bör man inte jämföra dam och herrfotbollen då det rent fysiskt sätt finns olika förutsättningar. Den som absolut vill kan ju skicka på resultatet från en matchen mellan damerna och Gais P-15 lag om jag inte kommer ihåg helt fel. Då har vi en tydlig skillnad. Jag anser också att damfotbollen ska ha mer stöd och att det är ojämnt i dagsläget, men samtidigt så förstår jag varför det satsas mer på herrfotbollen då den helt enkelt är större och drar in mer pengar.

#19 - Peter

Håller helt med. Och detta i ett land som aldrig missar ett tillfälle att skryta om "hur långt vi kommit" i jämförelse med andra länder vad gäller jämlikhet.

#20 - Ripley

Till alla som skyller på publiksiffror för orsaken till att resurser fördelas olika. Kan just detta att puplikintresset är olika inte bero på att det just satsats mindre på damfotbollen?

#21 - Danne

Håller me zlatan i att det inte går att jämnföra.... t.ex har herrlandslaget otroligt mycket större konkurens än damlandslaget. Kolla fakta på hur många män respektive kvinnor i hela världen som är registrerade Så får du en fingervisning i hur det ser ut.. om jag t.ex ställer upp i en tävling med endast tio deltagare är chansen att jag rankar mig top tio =100% men om jag ställer upp i en tävling med 100 deltagare blir det inte lika lätt eller hur?? Men helt klart ska man inte bortse ifrån att damlandslaget förtjänar mycket mer av både pengar, respekt, uppskattning och uppmärksamhet.. deras bedrift är helt otrolig!!

#22 - Ante

Underbar läsning , synd att det sagts 11000ggr förut men inget har hänt , på riktigt så skulle Svenska damerna spöa herrarna ,för är det något som är uselt är det tillväxten inom svensk HERRfotboll ...
Heja på kvinnorna , som fan, vilken underhållning .

#23 - Kevin

Du är ju helt jävla korkad ! Hur kan du jämföra damlandslaget med U23 för herrarna ?

#24 - Bi Andersson

Intressant tråd, tydligen håller vi oss fast i de gamla tankesätten om vad som är mera värt i idrottens värld. Herrar eller damer. Dumt. Och när det gäller publiken så skulle jag då aldrig ha köpt möjligheten att titta på herrfotbollen i OS med gjorde det gladeligen för att se två av de mest spännande fotbollsmatcher jag någonsin sett. Tack ska ni ha Sveriges fantastiska fotbollslandslag som serverat oss en semifinal och en final i OS!!!

#25 - Kalle

Mkt bra skrivet! Löjligt pinsamt så många män som känner ett behov av att försvara sig och tillrättavisa saker som borde vara självklarheter.

#26 - Daniel Isaksson

Att människor intresserar sig för manlig idrott mer handlar om att män kan prestera saker som för gemene man ser häftigare och mer intensivt ut. På det följer resten om vem som får saker och uppmärksamhet etc. Finns utövare av helt andra sporter som är griniga som sjutton för att fotboll och hockey får alla resurser utan att det har något med kön att göra alls. Bara och bita i det sura äpplet att naturen gjort på det här sättet istället för att sitta och gaffla om denna seglivade illusion om patriarkat. Det enda jag håller med om är att Pia Sundhagen inte ska behöva utstå kommentarer om sitt utséende.

#27 - Katarina

Vad trött man blir på de som aldrig verkar ha föreställt sig hur deras liv skulle varit om de varit födda till motsatt kön. Det är så synd att parten som har fördel inte ens upplever att de har den. Orsak och verkan tycks aldrig ha slagit dem heller. Vad kan man säga annat än att män som är så jävla jävla korkade får kvinnor att hata män. Gratulerar till fler fnurror på tråden istället för att vi vandrar vidare med respekt för varandra. Jag blir så förbannad och hjärtinnerligt trött på att det ni ser i dagsläget tar ni för en naturlag. Det är inte såhär jag vill föra en konstruktiv diskussion men jag tappar humöret för uppenbarligen finns det män som inte ens är öppna för en diskussion.
Bra skrivet Emelie och förlåt alla av manligt kön som inte hasplar ur sig såna grodor som några av ovanstående. Respekt till alla som använder hjärtat och hjärnan.

#28 - Lennart

Nu har vi sett hur det är så inget att spekulera om! Härligt att ha ett landslag att vara stolt över!!

#29 - Ofilia7

Häjj

#30 - jens

Har bloggare helt ärligt talat ens varit och sett en fotbollsmatch spelas, vare sig det är dam eller herr? Stödjer du damfotbollen på heltid? Jag kan verkligen inte respektera någon som för att Sverige lyckas krångla sig till OS-final ska gå och lägga in ett blogginlägg med noll faktakoll eller resonans bara för att få en jävla massa likes. Patetiskt.

#31 - Va?

Att merparten av de som följer herrfotboll har svårt för damfotboll beror helt enkelt på kvaliteten på spelet. Det har absolut ingenting med genus att göra! Det är precis såna här diskussioner som SKAPAR klyftor... Det ÄR skillnad på damfotboll och herrfotboll. Är man van att följa herrfotboll känns damfotboll knappt som samma sport. Sluta göra allt till en genusfråga. Sluta hata och sprid kärlek istället.

Tack och hej!

#32 - Filip

Wow.. Det var ett tag sen jag läste något så dumt.. Snälla sluta jämför, du ser bara dum ut i allas ögon. Sveriges damer förlorade mot typ P17 AIK och hade förmodligen förlorat mot vilket division 2 lag som helst i hela Sverige. Så usla är de svenska damerna jämfört med männen.
Du skapar bara hat och ilska med detta dumma inlägg, jämför inte då det är två helt olika dimensioner. Killar är bättre än tjejer på fotboll, hockey, handboll och kommer ALLTID att vara det. Bara var glad för damerna som tog sig till OS final istället för att hålla på att jämföra och göra så att folk blir arga av dina dumma inlägg.

#33 - Emelie

Jag tycker damfotbollen är så mycket roligare att titta på än herrfotbollen. Damerna har ett ärligare spel och ett bättre samspel.
Jag kollar mycket hellre på en dam-match än en herrmatch

#34 - Anonym

Ta mej fan de bästa jag har läst på länge! Kärlek till dej😻

#35 - Borit Hallin

Så Otroligt bra skrivet!!! Håller med om allt!!

#36 - Ok

Many butt-hurt people in the comments 😂

#37 - Pål

Men vad lever du i för värld?! Det är inte bara i fotboll som damer får mindre uppmärksamhet och pengar än herrar, så är det i alla sporter! Det beror nog på massa olika saker men skitsamma, det är så det är, acceptera det bara. Och en sak är säker, det beror fan inte på genus så ni feminister kan bara lägga av, när ska ni ge er egentligen?!

#38 - TW

"Tittar hellre på en tjejmatch, dem är mer samspelta" sjukaste jag hört. I hate to break it to you, MEN. Den ENDA anledningen till att det satsas på killar mer än tjejer är för att det är bättre fotboll, på ALLA sätt, vad leder detta till? Det lönar sig. Vad vill supportrarna ha? Bästa möjliga fotboll, känsla. Sveriges damlandslag förlorade mot AIKs p15, hur mycket säger inte det om kvalitén på damfotbollen när Sverige är rankat 6a i hela världen? AIKs p15 kanske är rankat 3-500, kanske ännu lägre av världens p15? Sluta vara så fantastiskt dumma.

#39 - Linus

Jag ser bara en lösning! Vi låter de båda landslagen mötas och vinnande landslaget får titeln landslaget medans det andra benämns "kön"landslaget.

#40 - Åsa

Till Pål vill jag bara säga att om det är så att damer får mindre uppmärksamhet i alla sporter så är det väl väldigt rimligt att tro att det handlar om just genus?
Till alla er som pratar om hur mycket pengar herrfotbollen drar in: för det första så är ingenting någonsin så enkelt som att det som drar in mest pengar uppmärksammas mest, ofta är det precis tvärtom. alltså att det som uppmärksammas mest drar in mest pengar.
Och: om ni ska räkna intäkter så är det väl anständigt att också räkna kostnader. Kostnader för läktarvåld och bevakning t ex. Inte så säker på att herrfotbollen är en sådan vinstmaskin som ni försöker göra gällande.

#41 - Ankan

Jag tycker det är synd också att T.ex EM i DAMfotboll inte skyltas lika stort och går på lika stora tevekanaler som HERRfotboll.

Det är väldigt dåligt också på det sättet att det påverkar unga tjejers självförtroende. Att de som duktiga, kvinnliga fotbollsspelare inte kommer få samma uppmärksamhet som en manlig fotbollsspelare på samma nivå.. Iallafall när man kommer till högre nivåer.

... ⚽️ 😠

#42 - Per

Det är intressant att detta verkar gälla just fotboll och andra lagidrotter. Samma skillnad verkar inte gälla Kajsa Bergqvist och Stefan Holm, eller Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

#43 - Viggen

Först HEDER till Pia o vårt landslag i fotboll som nått ett så bra resultat i OS!
Sedan undrar jag varför så pass många (män mest) använder som argument att "damerna inte spelar lika bra som männen, att de skulle få storstryk om de mötte killarna på plan. Att de även skulle få torsk mot div 5-lag herrar, mot äldre pojklag osv etc"

Men seriöst, det finns väl INGEN idrott (ridsport undantaget) där tjejer har en chans mot killar?
Charlotte Kalla är absolut flera minuter efter Johan Ohlsson o Markus Hellner på en 2-mil, Kajsa Bergkvist var aldrig i NÄRHETEN av tex Stefan Holms höjder o Anja Pärson hade inte en CHANS mot de bästa killarna. Och ingen förväntade sig heller det. De är/var hyllade stjärnor i sin sport utan att få hån, spott o spe och cyklar med autografer av en mansgris-snubbe...

VACKERT spelat i finalen föresten, tjejer. Vi är STOLTA över er! Vi såg ett ärligt och tufft spel, så gott som helt fritt från "döende svanen" o dylikt skådespeleri som fotbolls-snubbarna håller på med. :D

#44 - Fuckkvinnor

damfotboll pfft, vem tittar på sånt skit dom spelar som tjejer

#45 - rebecca

så himla bra inlägg!

#46 - John Illman

Helt super bra text och jätte viktigt att detta lyfts upp till debatt. Det här årets OS har varit så sexistiskt på många olika sätt (tidningen Chicago Tribune nämnde i sin Tweet OS- guldskytten Corey Cogdells man istället för henne - Wife of Bears´ lineman - och att Egyptens damer hade burka på istället för bikini). Seriöst, vad är det för skillnad om man har burka eller bikini på sig i volleyboll? Det är som att jämföra att springa med New Balance eller Adidas. Man kan springa lika bra med båda och man kan spela volleyboll lika bra i burka som bikini. Tack Matilda för ett härligt inlägg, väntar på fler...:)

#47 - S8

Det blir väldigt märkligt när argumentet om fotbollsmässig kvalitet dyker upp.

Blir nästan komiskt när supportrar till valfritt lag i herrallsvenskan inte gillar damallsvenskan pga för dålig kvalitet.

Skillnaden för ögat är mindre mellan herr- och damallsvenskan än mellan Premier league/La liga/Champions league och herrallsvenskan.

Så är det kvaliteten som avgör är svensk fotboll körd oavsett.
Hade kvaliteten varit avgörande hade endast Malmö, AIK & IFK (och kanske enstaka lag till) haft supportrar i herrallsvenskan....och då endast i jämförelse med övriga herrlag i Sverige.

Tjusningen är väl just att det finns olika lag och att man älskar sitt lag oavsett om det är bäst i Sverige/Världen eller om det åker ned i division 5.

#48 - Simon

Vad folk (primärt kvinnor) inte verkar förstå är att det är en fråga om intäkter för klubbarna. Både från reklam och inträdeskostnad. Om Zlatan spelar och 50000 vill se honom spela så kommer naturligtvis leda till vissa beslut som klubben gör.

Lägg av och gnäll om att allt är så jävla orättvist och inse att det rör sig om hur mycket publik man lockar. Serena Williams är kvinna men drar stor publik och får också höga intäkter från sponsorer och gråter inte direkt när hon går till banken. Vem håller tillbaka och prioriterar bort henne? Hon är ju kvinna?

Det bästa ni som gnäller kan göra för damfotbollen är att släppa er chai latte, strunta i ett ytterligare ett par skor och lägga de pengarna på en matchbiljett. Ta med era vänner och inspirera andra att göra detsamma så ska ni se att det blir skillnad.

#49 - Jacob

Jag tycker att man bör särskilja på herr och dam när man pratar om det, så länge det inte gäller en sport där de tävlar tillsammans. Med det sagt så menar jag inte att det någon sida är bättre sämre, bara att det blir så rörigt när det inte nämns vilket lag som spelat. Jag blir alltid förvirrad när radiosporten tar upp ett lag, de nämner vilken sport, men inte om det är herrar eller damer som har spelat. Jag får sitta och gissa tills jag hör ett namn nämnas som målskytt och då brukar man kunna gissa.

Utöver det tycker jag damerna gjorde en heroisk insats i OS och vi bör alla vara stolta.

Kommentera