Blogg

Kränkta män fights back

 
 
Tidigare i veckan så skrev jag ett inlägg där jag ifrågasatte varför många väljer att INTE vara feminister. Här nedan ser ni några av alla briljanta svar jag fick på den frågan från kränkta män. Läs och njut!
 
Svar: Snälla Alexander, kan vi bestämma att du i framtiden LÄSER mina inlägg om du vill kommentera dem och att du annars håller käften? 
 
Svar: Att jämföra Sverigedemokraternas bruna historia (vilken för övrigt inte enbart är historia utan syns i varje uttalande de gör även idag) med en kamp som kämpar för raka motsatsen, dvs alla människors lika värde och rätt att existera på samma villkor, är inte bara korkat utan även jävligt trångsynt.
 
Svar: Fel. Det som förvirrar är de snäva normerna och alla de miljontals krav som kvinnor måste leva under. Feminister kämpar för att kvinnor ska kunna vara PRECIS som de vill och inte behöva passa in i din eller någon annan gubbes syn på hur kvinnor borde vara. 
 
Svar: Om vi bortser från din helt orimliga jämförelse så vill jag bara säga: vilken klippa du är Johan! Vi bestämmer oss helt enkelt bara för att patriarkatet inte finns och vips så kommer förtrycket och alla orättvisor att försvinna, att vi inte tänkt på det här tidigare?!
 
Svar: Tim, jag tror du kommit fel. Forum för eurocentriska, spegelbildsrunkande fascister hittar du på flashback.
 
 
Svar: Tack Mats. 
 
Svar: Toppen att bara tycka att allt borde vara bra och rättvist och inte ta någon som helst ställning för att det ska kunna bli så, effektivt om inte annat!
 
Svar: Lina, I love you. 
 
 
Svar: Måste nästan ge cred för en av de mest idiotiska jämförelser någonsin. 
Svar: Tomas, du vet att man inte själv får bestämma vad namn betyder? Feminismens betydelse förändras inte för att du tycker något om den. 
 
 
Svar: 
Kvinnor är underordnade män + feminister tycker att kvinnor ska ha samma rättigheter som män och kämpar för det
= feminister hatar kvinnor(?).
 
Johan, har du hört talas om det här med logik någon gång?

Alltså ärligt talat, självklart ska människor få tycka olika och det är viktigt att diskutera saker och ting men det finns en gräns. Det går inte att diskutera med människor som inte har någon som helst verklighetsuppfattning, som inte ens läser inlägg innan de kommenterar och som tror att man hittar sanningen på flashback. Till dessa personer tillägnar jag denna bild: 
 

 

Mest lästa inläggen

Kränkta män fights back

Tidigare i veckan så skrev jag ett inlägg där jag ifrågasatte varför många ...

Varför i helvete är du inte feminist?

Som feminist blir man ifrågasätt jämt och speciellt när man är så öppen med...

Sluta dalta med rasister

Häromdagen hamnade jag och en bekant i en diskussion angående Sverigedemokr...

Skäms du inte Johan Hakelius?

Jag skrev en text för några dagar sedan om hur less jag är på män som tycke...

Blogg

Varför i helvete är du inte feminist?

 

Som feminist blir man ifrågasätt jämt och speciellt när man är så öppen med sina åsikter som jag är. I nästan vilket sammanhang jag än befinner mig i så finns det någon som har invändningar mot min feministiska kamp. Det här är såklart extremt tröttsamt och av den anledningen så har jag skrivit ihop detta blogg-inlägg.

Jag har plockat från mina olika feministiska artiklar och helt enkelt sammanfattat på ett väldigt förenklat sätt varför jag är som det ofta så fint brukar kallas "en jobbig feministfitta" (och en stolt sådan dessutom). 

Synen på kön och framförallt på kvinnor har förändrats väldigt mycket på väldigt kort tid. För mindre än hundra år sen så rådde tillexempel den allmänna uppfattningen att kvinnors intellekt var så pass svagt så att deras hälsa hotades om de behövde tänka för mycket. Kvinnor gick inte i vanlig skola utan de gick i den så kallade flickskolan där de förbereddes för deras stora och oftast enda uppgift i livet; att sköta hem och hushåll och vara goda fruar till sina framtida män. 

Tack och lov så har det här förändrats och det har vi feminismen att tacka för. Vi har också den att tacka för att kvinnor i Sverige idag bland annat får bli myndiga, vi får rösta, vi får söka alla yrken och får inte längre bli sparkade om vi blir gravida, vi får ta preventivmedel och vi får själva bestämma om vi vill göra abort, det finns en lag om våld mot kvinnor och det är inte längre tillåtet att misshandla eller våldta kvinnor inom äktenskapet.

Detta talar sitt tydliga språk och det går liksom inte att argumentera mot att feminismen har en extrem kraft och är enormt viktig. Jag är stolt över att jag är feminist och för den här kampen vidare för även om vi har kommit en lång väg så har vi också en lång väg kvar. Låt oss jämföra det med att vi springer ett lopp och ligger i täten men har en bit kvar till mål, vi stannar självklart inte för att vi har kommit långt utan vi fortsätter tills vi är hela vägen fram. Och innan vi är hela vägen fram och når målet ett jämställt samhälle så måste mycket förändras. 

Kvinnor får som sagt numera både gå i vanlig skola och jobba men det gamla synsättet hänger kvar och gör sig fortfarande påmint på många sätt. Genomsnittskvinnan i Sverige tjänar tillexempel flera tusenlappar mindre än genomsnittsmannen i månaden för exakt samma arbete, yrken som är kvinnodominerande har per automatik sämre löner och på bolagstoppen finns det på fullt allvar fler vd:ar som heter Johan än vad det finns kvinnor. Viktigt att poäntera är att det här är inte för att kvinnor på något sätt i allmänhet har en lägre kompetens än män utan tvärtom, kvinnor har i genomsnitt både högre betyg och högre utbildning.

En vanlig kritik gentemot feminismen är att den endast jobbar med kvinnofrågor och därför är en orättvis rörelse. Feminismen är en kvinnokamp på grund av att vi lever i ett patriarkat vilket innebär att vi lever i en könsmaktsordning där vi kvinnor är underordnade och männen sitter på större delen av den politiska, religiösa, sociala och ekonomiska makten. Av den anledningen så måste helt enkelt fokus läggas på kvinnofrågor eftersom det är kvinnor som behöver få mer rättigheter och förutsättningar för att det ska kunna bli möjligt att nå jämställdhet. 

Med det sagt så är det dock viktigt att poängtera att feminismen även hjälper män genom att vi kämpar emot rådande könsroller och könsnormer som absolut inte bara är problematiska för kvinnor. Mansnormen leder bland mycket annat till psykisk ohälsa hos män vilket i slutändan leder till att män är överrepresenterade i gruppen av de som begår självmord.

Ett annat argument som många motståndare till feminismen använder sig av är att feminism skulle vara detsamma som manshat men feminism och manshat är två helt skilda saker. Feminism är en rörelse som jobbar för jämställdhet mellan könen och manshat är ett symptom (ett rimligt sådant) på att vi lever i ett ojämställt samhälle där kvinnor förtrycks av män.

När man pratar om manshat så är det alltså inte på en individnivå utan det handlar om ett hat mot ett förtryck med fruktansvärda konsekvenser. Vi varken kan eller får blunda för det faktum att i snitt hundra kvinnor om dagen utsätts för våldtäkt. Vi får inte heller ignorera det övriga våld män utsätter kvinnor för - det våld som leder till att i snitt sexton kvinnor om året misshandlas till döds av sina manliga partners.

För att nu inte denna text ska bli attackerad med det oerhört tröttsamma och pinsamma “inte alla män”-argumentet kan vi bara konstatera det en gång för alla: ingen säger - eller har någonsin sagt - att ALLA män våldtar eller på annat sätt våldför sig på kvinnor. Däremot är den otvivelaktigt största gemensamma nämnaren för de som gör det att de är män. Och på grund av detta tvingas jag som kvinna att vara på min vakt och generalisera för att skydda mig själv.

Om något skulle hända mig så är det dessutom så att jag med allra största sannolikhet inte kommer att tas på allvar, varken av rättsväsendet eller av min omgivning. Det är fortfarande så i dagens Sverige att en kvinna som anmäler en våldtäkt får frågor om vad hon hade på sig eller om hon var full - som om det på något sätt skulle vara relevant i sammanhanget eller kunna rättfärdiga det hemska hon har blivit utsatt för. Studier visar att nittiosju (97!) procent av de som utfört sexuella övergrepp inte behöver spendera en enda dag i fängelse.

Allt det här är bara några få exempel på hur patriarkatet och kvinnoförtrycket tar sig uttryck i dagens samhälle och varför jag väljer att vara feminist. Det är omöjligt för mig att ta upp allt då de specifika företeelserna är alldeles för många, det finns med oss överallt och helatiden. Jag är dock av den absoluta åsikten att det som skrivits ovan borde räcka gott och väl för att inse att det är dags att sluta ifrågasätta varför jag är feminist och istället vända på frågan; 
 
Varför i helvete är du INTE feminist?

 
För er som vill läsa mer kan ni klicka HÄR för att komma in till mina feministiska artiklar (och antirasistiska) och följ mig på instagram: @matildawahl

Mest omtyckta inläggen

Det är dags att alla kränkta män sätter sig ner och håller käften

Efter mitt inlägg om Sveriges riktiga landslag i fotboll, alltså damlandsla...

Tack!!

För två dagar sedan publicerade jag mitt första opinionsinlägg på den här b...

Pål <3

Känner att jag inte behöver säga något om denna kommentar, den talar liksom...

Sveriges riktiga fotbollslandslag.

I tisdagskväll bevittnade jag den utan konkurrens mest spännande fotbollsma...

Blogg

Sluta dalta med rasister

Häromdagen hamnade jag och en bekant i en diskussion angående Sverigedemokraterna. Vi var rörande överens om det faktum att det är ett rasistiskt och fascistiskt parti men när vi började prata om hur man ska bemöta Sverigedemokrater och rasism överlag så gick våra åsikter åt helt olika håll. 
 
Min bekanta tyckte att hur fel man än tycker att någon har så är det viktigt att komma ihåg att alla har rätt till att yttra sin åsikt och att det är inte upp till mig eller någon annan att bestämma vem som har rätt att uttala sig. Det här håller jag inte alls med om.
 
Missförstå mig rätt, jag tycker självklart att alla måste få tycka och tänka vad de vill och att yttrandefriheten är oerhört viktig, men inte till vilket pris som helst. Rasismen i Sverige blir mer och mer synlig och speciellt på internet, här har rasisterna sin frizon och kan skriva precis vad som helst. När de sedan ifrågasätts så gömmer de sig bakom yttrandefrihets-skölden - "jag får tycka vad jag vill, det är ett fritt land".
 
Vad dessa yttrandefrihetsförkämpar dock verkar ha missat är att det som de sysslar med är hets mot folkgrupp vilket är olagligt i Sverige och att vi har yttrandefrihet innebär inte att man får bryta mot lagen. Det konceptet kan inte vara så svårt att greppa. Värt att nämna är också det faktum att det här med att värna om de svenska värderingarna ofta är så väldigt viktigt för dessa rasister men ändå har de inga som helst problem med att bryta mot den svenska lagen, ganska så motsägelsefullt kan jag tycka. 
 
Att de vågar bryta mot lagen är dock inte konstigt alls då deras beteende sällan leder till några konsekvenser överhuvudtaget. De kommer undan gång på gång och det är inte bara ordningsmakten som är alldeles för slapphänt här utan det gäller överallt i samhället. Jag vet inte hur många gånger jag hört rasism ursäktas, tillexempel med att den beror på okunskap, att rasister inte kan hjälpa att de beter sig som svin eftersom de helt enkelt inte vet bättre. Självklart är det så att okunskap kan leda till rasism men det var länge sen det slutade fungera som en legitim ursäkt. 
 
Kan man använda internet till att sprida rasism och hat så kan man också använda internet till att läsa på och skaffa sig faktisk kunskap (OBS att "kunskap" från flashback eller avpixlat inte räknas). Det är väl det minsta man kan begära? Att människor innan de uttalar sig om samhällsfrågor faktiskt på riktigt sätter sig in i dem? Vill man inte göra det så får man helt enkelt låta bli att uttala sig, svårare än så är det inte.
 
En annan vanlig ursäkt som används för rasister är att de är rädda, att invandringen skrämmer dem och att de handlar därefter. Detta är dock, vad de än vill få det att framstå som, inte ett rimligt argument för att handla rasistiskt. I relation till de människor som flyr för sina liv från länder i krig och misär har dessa rasister ingenting alls att vara rädda för. De har ingen rätt att tycka synd om sig själva eller försöka få det här till att handla om dem.  
 
I samband med att rasismen konstant ursäktas och blir mer och mer accepterad så sker detsamma med Sverigedemokraterna. Genom misslyckandet med löftena om nolltolerans visar de sverigedemokratiska medlemmarna och riksdagsledamöterna gång på gång upp sina sanna färger men trots detta så blundar obehagligt många människor för det faktum att det här är ett rasistiskt parti. Och vi behöver inte gå speciellt långt bak i tiden för att se vilka fruktansvärda konsekvenser ursäktande och ökande acceptans av rasism och ett rasistiskt parti kan leda till. 
 
Daltandet med rasister måste helt enkelt få ett slut. I dagens informativa samhälle så finns det inga ursäkter, att vara rasist handlar rätt och slätt om ett aktivt val. Och det är ett val som vi som inte är rasister måste visa noll tolerans emot, alltid. Det här med att "alla måste få tycka vad de vill" får aldrig bli viktigare än människors lika värde, isåfall kan yttrandefriheten dra åt helvete. 

Mest kommenterade inläggen

En jobbig jävla feminisfitta.

Det här är fan på tiden, att jag börjar blogga alltså. Det är på tiden att ...